Salon nameštaja Petrovac na Mlavi, ĆULUMA DOO

ĆULUMA d.o.o. - KAMENOVO

Kompanija sa dugogodišnjom tradicijom u oblasti proizvodnje nameštaja, kuhinja i kuhinjskih elemenata.

 

Mi Vam i dalje nudimo samo najbolje i bilo da su u pitanju kuhinje, dečije sobe, trpezarije, predsoblja, kupatila ili pak spavaće sobe, izrada je po Vašoj želji i meri.

I baš zbog toga smo već više od jednog veka sa Vama!

 

 

Informacije o firmi

  • A: Kamenovo
  • G: Petrovac na Mlavi
  • T1: 012/331-068

Estetski doživljaj lepog ima za cilj ostvarivanje duhovnog mira uz užitak prijatnog raspoloženja koji nam život čini lepšim i odmara nas od svih stresova današnjeg vremena.

Lutajući za tajnim oblicima nameštaja ušli smo u područje umetnosti i u njoj našli ideju za kreiranje istog.

Pokušali smo da iz istorije umetnosti istrgnemosve što je davno nastalo i opstalo do današnjeg dana.

Traganjem za istinski lepim u procesu kreiranja i proizvodnje nameštaja bavili se i naši dedovi. Porodična tradicija nastaje početkom prošlog veka.

Naša firma 60-tih godina prošlog veka restauirala je i opremile istorijske spomenike kao što su manastiri: Sopoćani, Gornjak, Pokajnica i drugi.

Danas smo spojili iskustvo koje su nam sa kolena na koleno prenosili naši preci sa svim tekovinama napretka nauke i civilizacije i stavili ga u funkciju stvaranja novog...

Naše preduzeće nastavlja dugu tradiciju u porodici staru 90 godina koja se bavila izradom raznih proizvoda od drveta.

Istorijat kompanije!!!

Naime naš predak Ljubisav Milosavljević Ćuluma još 1906. godine počeo je sa pravljenjem ambara za brašno da bi nakon par godina prešao na izradu stolarije. Tadašnji alati bili su vrlo skromni, ručna testera, sekira, keser i svrdlo. Stolariju su najčešće izrađivali kod svojih kupaca (gazde) a vrlo retko u svojim radionicama. Vreme rada najčešće je bila zima, jer u letnjim i jesenjim mesecima morali su da obrađuju zemlju. Kako je taj zanatski rad zahtevao zbog težine posla dvojicu, Ljubisav je morao da uključi i svog sina Danila još kao dete od 10 godina. Sudbina je za Ljubisava bila neumoljiva, kači ga prvi svetski rat, Solunski front, izbeglištvo u Francusku itd.

Maloletni sin Danilo opredeljuje se definitivno za zanimanje stolara i ne samo da nastavlja tradiciju, već je i unapređuje, takoreći potpuno zapostavlja zemljoradnju i opredeljuje se za stolarsko zanimanje. Ne žele da ostane priučeni zanatlija vec završava i stolarski zanat i dobija 1930 godine prvu diplomu u staroj Jugoslaviji.

U svom proizvodnom programu više nije samo izrađivao građevinsku stolariju već i za to vreme moderan nameštaj.

Doduše i u to vreme nameštaj se ručno proizvodio, a vreme izrade jednog ormana trajalo je 30 pa i više dana. Eksponati nameštaja koje je izrađivao Danilo još uvek mogu da se nađu u okolnim mestima Petrovca.

Kao po nekom dobro režiranom scenariju ili bolje reći sudbina je tako htela da i njegov sin Vlastimir Ljubisavljević Ćuluma (po dedi Ljubisavu) nastavi tradiciju porodice i potpuno se posvećuje stolarkom zanatu.

1947. godine konstuiše prvu mašinu na volovski pogon GEPLO.

Kako u svojim mlađim danima potpuno ovladava svim stolarskim veštinama i postaje vrlo poznat majstor ne samo u ovom Mlavskom kraju, već slobodno možemo reći i u Srbiji.

1954. godine počinje da proizvodi stolariju i nameštaj na najsavremenijim mašinama u to vreme i geplo, rende, raopon i testere zamenjuje mašinama na električni pogon i prelazi na intezivnu proizvodnju.

Izrađuje i oprema (stolarijom, nameštajem i enterijerima) i najpoznatije istorijske spomenike širom Srbije, kao što su manastir Sopoćani, manastir Gornjak, Pokajnica i druge objekte.

1990. godine zanatska radnja registruje se kao Privatno preduzeće ''ĆULUMA'' u Kamenovu i nastavlja dugu tradiciju u proizvodnji nameštaja.

Ova firma na mapi

Podeli ovaj sadržaj ako ga smatraš korisnim

Komentari (1)

  • Lalica

    Lalica

    10 oktobar 2013 u 12:09 |
    Drugarica mi je rekla da je radila pre kuhinju kod vas i super je mene zanima dali radite i ostali namestaj po meri.. ugradne plakare itd.. hvala

Ostavite komentar

Ostavili ste komentar kao gost. Opciono prijavljivanje ispod.

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player